Yemek Takımı Nasıl Seçilmeli?

Evlilik çağına gelmiş çoğu genç kızın ya çoktan yapmış olduğu ya da hemen hazırlıklarına başladığı önemli bir detaydır çeyiz seti. Yemek takımı ise çeyizde yer alacak en önemli içeriklerden bir tanesi. İyi bir yemek takımı aynı zamanda gösterişli bir sofraların mimarıdır. Şıklığıyla göz doldururken sağlam yapısıyla en lezzetli yemek sunumlarınızı rahatça ve zarafet içerisinde sunmanızı sağlar. Peki, iyi bir yemek takımı nasıl seçilmeli? Birçok markanın bulunduğu züccaciye piyasasında her geçen yıl yenilenen ürünler bize ne anlam ifade etmeli? Fiyat aralığı markaya göre oldukça değişken olabilen yemek takımı modelleri arasında nasıl bir tercih yapılmalı? Aklınıza takılan her sorunun cevabı yazımızda…



Fiyat


Öncelikle, yemek takımı bir kez alınıyor ve uzun yıllar kullanılıyor diyenler var gibi hissediyorum, haklılar. İnsanlar züccaciye alışverişleri içerisinde en az alımı yemek takımı üzerine yapıyorlar. 12 kişilik tam içeriğe sahip bir yemek takımı da genellikle pahalı oluyor. Ucuz bulan yöneliyor ancak malzemesi ince olduğu için çabucak kırılabiliyor veya dayanıksız yapısı nedeniyle çizilebiliyor.

Malzeme


Porselen yemek takımları içerisinde şıklık ve kullanış açısından Fine Bone China yemek takımı seçmenizde fayda olduğunu düşünüyorum. Bone China yemek takımları içerdiği kemik tozu sayesinde daha sağlamdır; inceliği, şeffaflığı ve pürüzsüzlüğü seriler arasında farklılık göstermektedir. Porselen ve Bone China 2 kaseyi ters çevirip bakın. Birinde ışık göremezsiniz, Bone China ışığı yansıtarak her bir detayın daha şık görünmesini sağlar. Fiyatları porselene göre daha pahalıdır, ama duruşu da ona göre güzel diyebilirim.
Tabaklar yapılırken kemikler 1000 derece sıcaklıkta kül haline getirilip daha sonraki işlemlerde tabak şekli veriliyor. Üzeri ise (parlak olan yüzey) sır maddesi ile kaplanır. Sır maddesinde kemik 
bulunmadığı için tabaklara koyacağınız yemekler kemik ile temas etmiyor.


Bulaşık Makinesi Gerçeği


Bulaşık makinesinde yıkanabilir olmasına dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. İlk başta modeline aldanarak alınan yemek takımları, “olsun elde yıkarım” diye düşünülebiliyor. Ancak kalabalık bir misafir ağırladıktan sonra o yorgunlukla elde yıkamanın tam bir işkenceye dönüşeceğini unutmamak gerekiyor. Çoğu porselen yemek takımı elde yıkanabilir özelliğine sahip.
Bir yandan da elde yıkamanın gerekliliğine inanıyorum. Çünkü o uzun yıllar kullanmak istediğiniz yemek takımı makine yıkamasında desenlerini ve parlaklığını kaybedebiliyor. Yani o ilk aldığınız cazibeli ışıldayışı sönebiliyor. Yalnızca özel günlerde kullanırım diye düşündüğünüzü duyar gibiyim, inanın güzel bir yemek takımını her öğün bile çıkarmak isteyebilirsiniz :)

Kullanılan Malzemeden Dolayı Dini Boyutu


Burada sorgulanması gereken elbette kemiklerin elde edildiği sığırların helal kesim olup olmadığı. Yani bir laboratuvarda inceleme yapılırsa domuz kemikleri ayırt edilebilir. Sığır kemiği olup olmadığını anlayabilirsiniz ama sığırın helal kesim olup olmadığı da muamma olduğu için laboratuvarda araştırmak net bir sonuca götürmeyecektir. Domuz konusunda dinimizdeki hassasiyetleri göz önüne alırsak bu konu tümden muamma gözüküyor. Çünkü piyasadaki çoğu marka ürünlerini ithal ediyor ve bu ürünler dünyanın çeşitli bölgelerindeki ülkelerden geliyor.

Diğer Aksesuarlar



Sofranızı kurarken temel taşı yemek takımı olarak düşünürsek çatal kaşık bıçak ve cam setler de tamamlayıcısıdır. Nasıl bir sofra kurmak istediğinizi hayal edin, renkleri ve desenleri kafanızda canlandırın, ardından uygun yemek takımını ve akabinde aksesuarları belirleyin. Unutmayın, çok renkli şeylerden sıkılabilirsiniz zamanla, başlangıç olarak sade ve hoş desenler tercih etmenizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar